0

LED-lys – dagens og fremtidens belysning

LED står for Light Emitting Diode, og er teknisk sett en diode som omsetter strøm, til lys. En diode er en elektrisk komponent som har den egenskapen at den bare slipper strøm gjennom en vei.

Mange fordeler som ikke glødetråden har

Fordelen med LED-lys fremfor de gammeldagse glødelampene er blant annet at de er meget energieffektive. LED-lys bruker minst 80 % mindre energi enn en ordinær glødepære.

I tillegg blir den langt mindre varm enn en tradisjonell glødepære. Noe som gjør at den kan benyttes på langt flere steder enn en glødepære uten at det er fare for at det skal begynne å brenne. Et annet bruksområde er for eksempel som belysning i kjøleskap hvor man ønsker minst mulig varmgang da dette øker temperaturen i kjøleskapet. Noe som ikke er ønskelig.

Videre har LED-lyspæren ingen mekaniske deler som lar seg påvirke av ytre krefter, i motsetning til glødelamper som inneholder en glødetråd som blir svært sprø ved belastning.

Kan brukes der glødelamper ikke kan brukes

Ikke nok med dette, så kan LED-lys brukes der hvor man ikke ønsker bleking eller falming av farger. Det monokromatiske lyset fører til at man kan utelukke bølgelengder man ikke ønsker. Ultrafiolette bølgelengder er det som bleker og falmer farger, det være seg naturlige eller kunstige. Dagens kommersielle LED-lamper emitterer svært lite ultrafiolett, og dette gjør at selv museer og gallerier kan bruke LED-belysning.

Bredt utvalg av farger

En moderne LED lyspære i dag kan leveres med et bredt spekter av fargevarianter, slik at man kan tilpasse lyset i forhold til hva som skal belyses. Noe som er svært fordelaktig, spesielt med tanke på belysning av utstilte gjenstander, som kan fremtre både lekkert og delikat.

Led-lys fås i ulike varianter

Led-lys fås i ulike varianter. De mest vanlige er: LED lys, LED spots, LED armaturer, LED lysrør og LED paneler. Se alle produktene på lampedirekte.no