0

Redningsvesten er en rimelig livsforsikring

De aller fleste nordmenn har selvfølgelig et nært forhold til bruk av redningsvest, men det tåler å gjentas hvor viktig redningsvesten er. Det sies jo ofte at noe «er en rimelig livsforsikring», men det er egentlig litt misvisende – her handler det om å redde liv, ikke å forsikre dem.

Lover og regler

Siden 2015 er det lovpålagt med egnet «flyteutstyr» når man oppholder seg utendørs om bord på en fritidsbåt som er i fart, og som er kortere enn 8 meter. Her skilles det altså ikke mellom redningsvest voksen og redningsvest barn, legg likevel merke til at det er båtfører som har ansvar for at barn under 15 år benytter flyteutstyr.

Det finnes selvfølgelig en mengde forskjellige redningsvester på markedet, du kan se et utvalg på https://coolsnow.no/collections/redningsvest – det er lurt å sette seg inn i hvilke alternativer som finnes på markedet.

Flytevest og redningsvest – hva er forskjellen?

Begrepene flytevest og redningsvest brukes i noen tilfeller om hverandre, i tillegg til at lovteksten spesifiserer «flyteutstyr». Det er likevel en vesentlig forskjell mellom redningsvester og flytevester.

  • En flytevest vil, som navnet tilsier, gjøre at personen flyter i vannet. Den oppfyller derfor også kravene til å være «flyteutstyr». I mange tilfeller er selvfølgelig det å flyte mer enn nok, når det gjelder å for eksempel ta seg inn til land eller være i ro inntil du blir hentet opp fra vannet.
  • En redningsvest er konstruert slik at du blir liggende med ansiktet opp hvis du er bevistløs. Det sikrer at du får puste, og heller ikke trenger å bruke energi på å holde riktig posisjon i vannet.

Det er viktig å passe på å sette seg inn i oppdaterte regler før du kjøper redningsvest eller flytevest. Dessuten må du gjøre deg kjent med vesten, det gjelder både voksne og barn. Øv gjerne på å være i vannet med vesten, slik at du er godt forberedt hvis noe skjer.